Eszkimó forduló ahogy Olli Grau tanítja


Olvasva és beszélve róla nem lehet megtanulni, de kezdetnek ez is megteszi. Olli Grau White Water Kayaking című könyvéből szkenneltem be az erre vonatkozó oldalakat egy ungekocht fordítással.

karaly



Lapát támasz

Amint a tömegközéppontod kimozdul a hajód hossztengelyéből, fennáll a borulás veszélye. A borulást egyetlen módon kerülhetjük el, a lapát támasszal.

A parton a kajakban ülő pozíciót szimulálva hagyd eldőlni magad oldalra úgy, hogy a felső tested a másik irányba hajlik. Akadályozd meg a földre érkezést a lapátod tollának fonákjára dőlve.

A lapát támasszal egy semleges pozíciót érsz el; told el magad keményen a lapátról, és fordítsd vissza a csípődet egy mozdulattal úgy, hogy újra mindkét fenekeden ülj. Ez az oldalra hajlás végigmegy a gerinceden egészen a fejedig. Ennek következtében kerül vissza a fejed a rendes pozícióba a hajód fölé.

Ezt a mozdulatot úgy hívják, hogy ’C-ből C-be’, a csigolyák gyors egyik oldalról a másikra történő hajlása miatt. Ez az alapja az élezésnek, a támasztásnak és az eszkimó fordulónak.

A támasztás a vízen sokkal nehezebb, mivel a lapátod elsüllyed, ha egyszerűen csak rádőlsz. Itt a támasznak, hajlásnak, a csípő fordulásának és a lapát tolláról való eltolásnak robbanásszerűen és egyszerre kell történnie. Ezt a mozdulatot a kezdetekben gyakorold a parton, és tanuld meg a három részét külön-külön koordinálni, mielőtt mélyebb vizekre mennél.

Tipp

Tartsd a fejed szándékosan a hajó hossztengelye felett míg élezel a hajóval és mozdítsd az aktív oldal felé rögtön ahogy visszakerül a hajó a semleges pozícióba.

Próbálj egy kis előrefele ívet rajzolni az aktív tollal ahogy támasztasz - ezzel a lapát valamivel tovább maradhat a felszínen.

Ábra

a) Kezdeti pozíció b) élezz és támassz… c) … és vissza

Eszkimó forduló

Az Eszkimóknak a Jeges tengeren az eszkimó forduló egy puszta túlélési technika a jéghideg vízben. Nekünk, vízi harcosoknak a forduló majdnem ugyanilyen fontos. Ha síkvízen már jól irányítod a hajódat, és a lapát már nem teljesen idegen számodra, itt az idő megtanulni az ’eszkimót’. Ahogy elkezded az első manővereket mozgó vízen, az eszkimó ismerete elhessegeti a hibáktól való félelmet, melyek boruláshoz vezetnek - és ha mégis megtörténne a borulás, nem kell az értékes tanórákat úszással illetve a kajak kimentésével vesztegetni.

A legjobb módszer egy baráttal vagy egy tapasztalt edzővel tanulni, aki a tanulás minden fáziságban el tud látni tippekkel, tanácsokkal. Egy langyos medence vagy egy kellemes tó is igazán alkalmas a gyors és hatékony tanuláshoz. Szánj rá néhány délutánt, ne izgulj, hagyd, hogy a tested megszokja ezt a teljesen új helyzetet és mozgást.

Tájékozódás fejjel lefelé

Mielőtt elkezdenéd gyakorolni a fordulót, hozzá kell szokj, hogy fejjel lefele vagy a hajódban. Ez azt jelenti, hogy ülve maradsz a hajóban, nem pánikolsz, és még mindig tudod, hogy merre van a bal és a jobb oldalad. Ha problémád van ezzel, fogj egy búvárszemüveget és gyakorolj kibújni a hajóból nyugodtan; szépen és lassan.

Forgasd a csípőd

A következő lépés, hogy a hajlást, a csípő fordítását valamint a törzs és a fej szerepét (mely ismerős már a támasztásból), átalakítsuk egy teljes boruláshelyzetre. Eleinte kapaszkodj meg két kézzel a medence szélében vagy az oktató kezében közel a fejedhez, és borítsd be a hajót. Kezdetben tartsd a fejedet kint a vízből és állítsd vissza a hajódat fejjel fölfelé csupán a csípőd fordításával. Az alsó térdedet húzd a mellkasod felé, míg a fejed a víz felszínén marad és a hajó elejét nézed. Használd ugyancsak a ’C-ből C-be’ pozíciót, melyet már a támasztásnál megismertünk. És most - gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás.

Figyelem! A gerincednek főszerepe van ebben a mozgásban, és csak akkor tud hatékony lenni, ha visszakerül a semleges pozícióba - el kell kerülni a hátradőlést. Ha a hajód eleje közelebb marad a medence széléhez, mint a hajó hátulja egy kicsit előredőlve, akkor ülsz a helyes pozícióban.

Minél jobban beborítod a hajót, annál jobban el kell tekerni a felső testedet, hogy mindkét kézzel elérd a felszínt. Azzal, hogy elhajlítjuk a felső testünket, jön egy törzsfordulás is. Ha jobb oldalra vagy beborulva (amint az illusztráció mutatja), a törzsed balra hajlik és fordul is. Ahogy újra visszaülsz, a törzsed balról jobbra hajlik és fordul.

Ha teljesen be vagy borulva, a szemeidnek a kezedet kell követnie, amíg igazgatod magadat. Egészen addig nézd a kezeidet, amíg újra teljesen függőleges pozícióba nem kerülsz. Azzal, hogy a kezedet nézed, a fejeddel irányítasz, és rákényszeríted a törzsedet és a csípődet a helyes hajlásra és fordulásra az egész mozdulat során. Húzd be a hajód a tested alá az alsó térdeddel és tartsd magad a felszínen a kezeiddel. A felső testedet egészen addig ne vidd vissza a normális ülő pozícióba, amíg a hajód nem fordult vissza teljesen és a feneke nem fekszik rendesen a vízen.

Ha a csípő hajlítását és fordulását jól hajtod végre, alig lesz szükséged extra támaszra, hogy visszafordítsd a hajót. Ha az egész mozdulatot véghez tudod úgy vinni, hogy csupán két újjal kelljen a medence szélére támaszkodni, itt az ideje, hogy fogj egy lapátot!

Tipp

Segít, ha a fordulót orrcsipesszel vagy búvárszemüveggel gyakorlod.

Kérd meg a partnered, hogy fogja meg a fejed, hogy megérezd a teljes hajlást a térdedtől a csípődön és a törzseden át egészen a fejedig.

Ábra

a,b) Bemelegítő gyakorlat a fordulóhoz; az edző épp a víz felszíne felett tartja a fejed.

Íves húzásos forduló - vadvízi forduló

A számos különböző forduló technika közül számomra az íves húzásos forduló az, mely a legtöbb előnnyel rendelkezik. A felső test hajlásával és fordulásával a törzsed izmait teljesen ki tudod használni, míg a ’gyenge’ karok és a ’veszélyeztetett’ vállak egy stabil, majdnem statikus pozícióban maradnak.

Minél inkább hozzászoksz a lapáthoz, annál könnyebb lesz a forduló. Nagy segítség most, ha van valaki aki fogja, és irányítja a lapátot. Ha egyedül kell dolgozz és edz, segít, ha egy habtáblát ragasztasz a lapátod tollára, ezzel megnövelve a felhajtóerőt.

Kezdeti pozíció

A legtöbb ember először jobb oldalon tanulja meg a fordulót. A kezdeti pozícióhoz hajlítsd és fordítsd el a csípődet a bal oldalra úgy, hogy a jobb kezed legyen elől, és tartsd a lapátodat párhuzamosan a hajóval a bal oldalon. Döntsd a bal csípődet egészen a törzsedig. Ez a kitekert pozíció olyan, mint egy összenyomott rugó, kész arra, hogy visszaugorjon, és visszafordítsa a hajót.

Most borulj be, és told fel a lapátot teljesen a felszínre úgy, hogy az alsó kezeddel érinted a hajót. Nézz az első (ez esetben jobb) kezedre és ellenőrizd le a tollak helyzetét. Az első toll síkja a vízfelszínnel kell párhuzamos legyen (lefelé, feléd nézzen), míg a hátsó könyök a törzset érinti és az első kicsit be van hajlítva.

Visszafordulás

Tartsd az első tollat a felszínen, és húzz vele egy nagy ívet a hajóval ellentétes irányba úgy, hogy a bal könyöködet szorosan a tested mellett tartod. Amint elkezded ezt a mozdulatot, húzd be a jobb térdedet a tested alá, és fordítsd a csípődet vissza balra. Nézd végig a jobb kezedet és figyelj arra, hogy a felső tested jobbra fordul a lapáttal együtt, majd a karoddal húzd magad a lapát fölé.

Tipp

Tartsd a lapátot olyan nyugodtan, amennyire csak lehet! Ha az aktív csukló nem teljesen egyenes ebben a pozícióban, ellenőrizd a lapátfogást, és hogy a felsőtest teljesen ki van-e fordulva oldalra.

Ábra

a) Kezd a fordulatot azzal, hogy az aktív kezedre nézel, mely a felszínen van b) Húzd a bal térdedet a mellkasod irányába (bal oldali fordulónál) c) Forduló közben nézd folyamatosan a kezdet

Végső pozíció

A mozdulat végén a felsőtest előre dőlt helyzetben van a húzó (ez esetben a jobb) oldal felé fordulva a hajó felett. A kar a felső támasz kezdeti pozíciójában van úgy, hogy a könyökök lefelé néznek. A bal kar erősen hajlított, és a bal kéz éppen a bal váll előtt található. A fej az aktív kezet nézi a jobb oldali tollon, mely továbbra is a vízben marad a test mögött. Azért, hogy feszültséget érj el, húzd mindkét térdedet a tested irányába.

Ezt a végső pozíciót a víz felszínén végigmenő lapát helyes mozgása, az enyhén hajlított hátsó kar, a helyes hajlás, a csípő és a törzs fordulása illetve a törzs elcsavarása eredményezi. Ebből a helyzetből szükség esetén gyorsan véghez lehet vinni egy támasztást, illetve folytatni lehet az evezést egy erős húzással.

Igazán hasznos a fordulót már a kezdetektől mindkét oldalra gyakorolni és tanulni. Ennek ellenére mindig lesz egy ’gyenge oldalad’.

A vízben

Ha a forduló technikádat vadvízre akarod vinni, jobb először csak gyenge sodorban kezdeni, majd fokozatosan erősebbeken gyakorolni.

Vadvízen általában sodrásirányban lefele néző oldalon csináljuk a fordulót. Ha ez nem lehetséges - ha a folyó nem elég mély ahhoz, hogy átforduljunk - meg kell próbálni a nehezebb, sodrásiránynak felfele néző oldalon, ahol a lapátot könnyen lenyomhatja az áramlat.

Általában mondva az ’átfordulást’ kellene előnyben részesíteni. Néha sikerül a lapátot a helyes fordulópozícióba helyezni még egy pillanattal a borulás előtt. Ez azt jelenti, hogy egy kis lendületet viszel magaddal, és egy jó ’svunggal’ tudsz majd fordulni. A legutolsó pillanatig történő támasztás egy rossz pozíciót eredményez, és több idővel büntet, melyet a víz alatt a lapátod igazgatásával kell eltölteni.

Tipp

A csípő fordítása és a lapát húzása szinkronban kell legyen.

Ábra

a) Kezdeti pozíció, nézd az aktív kezedet b) A lapát a felszínen marad c) Hangold össze a csípőfordulatot és a lapáthúzást d) Végső pozíció, az aktív kezet nézve


Szlovénia, Soča, Bovec

Nagy szívfájdalmam, hogy a legtöbbek Magyarországról csak egy hétvégére szaladnak le Bovecbe raftingolni: munka után pénteken indulás, hajnali érkezés, szombaton evezés, este buli és berúgás, vasárnap evezés, majd rohanás haza. Pedig a Soča völgye ennél sokkal többet érdemel! Ezt bizonyítandó, rövid szöveges melléklettel közzétennék néhány fotót a tavalyi gyűjtésemből, a környékbeli kalandozásainkról.

Elsőként a Kőmosáshoz invitálnám a kedves közönséget. Egyik legkedveltebb túrám, amit a legszívesebben ajánlok. Könnyű útvonal, gyalog, bicajjal vagy akár egy négykerék-meghajtásúval is fel lehet jutni; kinek mik az igényei. Čezsočából indulva először aszfalt, majd murvás úton, először tisztáson, majd az erdőben, végül megérkezünk a kisebb ház méretű sziklák közé, melyek híresztelések szerint egy több száz évvel ezelőtti földrengés során szakadtak le a hegyoldalról a környező erdőt maga alá temetve. Ennek köszönhetően gyönyörű kilátás nyílik a Soča völgyre. Szép időben egy kellemes, könnyed délutáni program.





Második kedvelt ajánlatom a Slap Virje, közismertebb nevén a Titkos Vízesés. Valaha az volt, most már a Bovec környéki egyik legkedveltebb látványosság. A főtérről a templom felé indulva kell menni a kis hegyi úton. Ugyancsak autó, kerékpár vagy gyalogszer is számításba jöhet. Pluzna nevű falucskában egy éles jobb kanyar után a hamarosan véget érő aszfaltút jelzi, hogy megérkeztünk. Járművünket otthagyva menjünk a hang után, és hamarosan elénk tárul a csodaszép, zöld, mohás falról csordogáló illetve esőzéstől függően aláhulló víztömeg. Érdemes kalandozni még egy kicsit a környéken, feljebb menni a vízesés fölé, mert gyönyörű szép a patakocska, sőt, a forrása is itt van közel.





Kihagyhatatlan a Boka vízesés. Van nála magasabb, de kétségtelen, hogy ez Szlovénia leglátványosabb vízesése. Két eséses, 106 + 38 méter, esőzések után elérheti a 100 m3/sec-ot a vízhozama. Akinek nem elég a lenti látvány, felsétálhat a tetejéhez is.

 
Kicsit messzebb van a szerintem legszebb, a Kozjak vízesés. Érdemes hozzá lekocsikázni az amúgy is gyönyörű Kobaridig, majd a Soča partjára visszakanyarodva rövid megállás és kanyonnézés a Napoleon hídnál, tovább a kempingig, majd kellemes tempóban fél óra séta után megláthatjuk a hegy gyomrát. Visszafele pedig ne hagyjuk ki Lazar a kemping óriás húsos palacsintáját. :-)





Vizek után vissza a hegyekhez, irány a sífelvonó és a Kanin csúcsa! 20 perc alatt fent is vagyunk 2400-on, ahol a táj szépsége a kopárság. Itt aztán tehetünk hosszabb és rövidebb sétát is, csak ne felejtsük el megkérdezni, hogy mikor indul az utolsó levonó, mert gyalogszerrel hosszú, fárasztó és éjszakába nyúló az út hazafelé. :-)




Ha valaki csalás nélkül akar hasonló magasságokba törni, javaslom a Rombon csúcsát. Hogy ne legyen unalmas, lehet körutat is csinálni a Hermann erődtől indulva és Bovecbe érkezve, vagy fordítva. Jó kondiban úgy 8 órás az út. A növényhatár fölé érve egyre több mesterséges emlékkel találkozunk, kőből épített falak, sziklába vésett járatok, barlangok, apró nyílások. Megérkeztünk az első világháború a frontvonalára. A csúcs még arrébb van, de üljünk le és merengjünk el rajta egy kicsit, hogy milyen lehetett itt 3 éven keresztül télen-nyáron-hóban-fagyban harcolni.. Aki többre kíváncsi, az tájékozódhat még a Kobaridi háborús múzeumban.













Menjünk kicsit tovább, közel van már Mediterránia. Ha az Velence, vagy az olasz tengerpart felé folytatjuk az utunkat álljunk meg pár órára Cividaleban. Gyönyörű kis városka híddal, vízzel, borghival, pizzával és fagyival.






Végül néhány kép még a pillanatnyi szépségekről.


karaly